Molo Torre

Molo Torre

Place: Genoa (Italy)
Date: 2011
Time: Ongoing
Space: Public space
Cost: 260 €
Public actors: City of Genoa, University of Genoa
Private actors
: Gruppo Informale, citizens

Molo Torre is a project of requalification in Pegli, Genoa, Italy, that gives new urban furniture, a shelter and new paving to a small square on the sea. The place is a meeting point for Pegli’s old people who care about it and its maintenance. Gruppo Informale works with these people from the beginning, talking with them, collecting their needs and desires and designing together.
A shelter has been built in order to give comfort to the seats providing shadow during the summer and repair in the winter; a sea bank made of stones has been risen to protect the square from sea storm; a more regular paving replaced the old concrete one. All the materials are reused or founded nearby; the construction has taken 4 weeks to be built by a team of 20 volunteers from all ages.



TIME LIFE
SUSTAINABILITY
COMMUNITY
IMPACT
FRICTION
HAPPINESS
COST
EFFECTIVE
DIY
PROFESSIONIST
PRESENCE
POLITICS
AESTHETIC
SITE
SPECIFIC
SOCIAL
NETWORKS

References:
http://www.archilovers.com/p45869/molo-torre